Raumam biparei

Hyvä ystvä,

Mnää fundeerasi, ett ny olis oikke hyvä aikka jällp pruuvat jottalai köökis, ko frou on döis ja poijes kondeist. Nii händ, mnuull olis se Raumam biparitte resäht jossa. Intternetist semne resäht tul kerra vastuksi, mutt siin ol viittoist erilai sorttist säntti. Mist mnää kaikk semse hirvesarvesuala ja potaskakki löödäisi? Kerra sitt emänällp paohasi asjast ja hän sanos, ett hänen dyämaaldas löyty kyll pali huakkjave resäht, ja se resähti jälkke mnää nys sitt nämäp piparit teingi. Ei muutko hirve, eiko härjäsarvist kiines.

Sändi olivakkin gaikk valminas, etei tarvinn ensmäisek lähtip puattihin garama. Mnää pisti uuni lämppemä valmiks sattanguuttengymnen graadihi, ett sitt ko smeett olis reedas, niim biparis sais pistä lämmjä uunihi. Frisidöörist mnää kolppasi voipaketi ja leikkasi siit viidengymnen gramman giivu skoolihi. Skool mikroaald-uunihi minuutiks kaikke friskemällt teholl. Ränttä muutom bann joku kans skoolim bääll, etei kaikk sulann voi olp pisi uuni seini. Iha niingom biänen höyden dul vaan domne miälehe. Sulanu voi joukkoho mnää flättäsi satakolmkkymmend gramma fariinsokersantta, yhden ganamuna ja yhden desilitran greta. Sitt mnää kerittlin gaikk nämä märkäs sändik kesknäs.

Kaapist täödys ottat toine skool, mihi seotettin gaikk kuivas sändi. Resähtis sanotti, ett tarvitais pualtoist desi krouvei vehnjaohoi, mutt ny ei olk kom bualkrouvei, ett nes saava luvan gelvat. Vehnjaohotte sekkahan mnää tälläsi yhde desin gorppjaohoi, teelusikalisen ganeli ja pualen deelusikalist näälikäst ja ruaksuuda. Höydette jälkke nämä kaikk kuivas sändi pit nyk keritellk kesknäs ja se jälkke seotta ne verkalles märkjä smeeti sekkaha. Sitt kon gaikk sortimendi ol keriteld kesknäs, ol määräs pistä verkalles viäl pualtoist desi vehnjaohoi lissä. Ni mnää teingi, mutt smeett ol nii vetelä, etei siit mittäm balleroi olis saannp pyäriteltty niingo ol meining. Mnää krottasi viäl pari runssambualeist ruaklusikalist venhjaohoi fölihi, ja nys smeett pysys sendä jollan davallk kasas.

Mnää kaevo uuni alakaapist uunimbelli, mihi olis määräs tehdk kakskymmendviis kapplet ungefäär kakskymmend krammassi palloi. Mnää otin gaks ruaklusikka ja pistin doise lusikan gukkupäälls smeetti ja punnitti se. Pundar näytt likimain gakskymmend kramma. Ei muutko ymbyrkäissi smeettpalloi vaa värkkämä, vaikk nep pakasivakki einen garamam giines piom bohjaha. Mnää fundeerasi, ett mahdoik niit jaohoi nyk kumminga ollt tarppeks? Vanham berimätiado jälkkem balloi pidäis pyärittäk kaks samall aikka käsitte välis. Hyvä ko mnää saa vähdätyks yhden gans?

Viimäm bellill on gakskymmendviis fiini smeettpallo. Skoolim bohjall olis viäl tarppe yhten daikk kahtem balloho. Mnää oti voorotellem bellild kaikkem biäneve näkössi palloi ja tälläsi niihi eine lissä smeetti. Mnää ole smeetin gans ainakkin diima huseerann, ett uun o sääkriste lämmin, go mnää flättäm belli uunin geskmäisellt tasoll. Paringymne minuutim bääst mnää nostam belli uunim bääll ja sökötä sormen gans yhde einem bipari. Se o merkilisem behmjä olone! Etei se ny vaa olis röhk sisäld. Varttiimam bääst uskala maistakki yht, mutt pehmi se vaa o! Tiimam bääst mnää maista toise ja se o viäläkki sisäld pehmi, mutei se mnuu miälestän mikkä röhk ol. Mikä klumm täsä ny mahdo käöd? Jaohoi ol ainakki melkken darppeks ja kyll pipari maakaste olivat tarppeks kauva uunisakki!!

Parin diimam bääst frou tlee kottihi ja häppeisän sano, ettän tein domssi Raumam biparei, mutt pipariks ne meniväkkin, go ova noim behmjöi. Täyty vissi frääkät ne ja viskat vareksill? Frou vauhkottel ihmeisäs mnuum bäällen ja sanos: ”Mitä klookuijas snää nyp praakka? Hyvä näkössi nua ova, ja juur jämtt semssi ko nek kuuluvakki oll. Ei Raumam biparik kuulukka ol mittän govi ikä joulpipari.” Täh? Mikästäs jutt tämä ny o? Ne Raumam biparik, ko mnää ole enne saann ova ollk kovi, mutt ne ovakki sitt vissi oll valmiks kopottunnui ja vanhoi? Kyll mnää ny ole ylppi, ett suutta mnuulls sendä vähä jaohpeukalo vikka ol.


Sändi Raumam bipareihi:

  • 50 kramma voit
  • 130 kramma fariinsokeri
  • 1 desilitra kreta
  • 1 kanamuna
  • 3 desilitra krouvei vehnjaohoi
  • 1 desilitra korppjaohoi
  • 1 teelusikalinen gäytetty kanelimbarkki
  • ½ teelusikalist näälikäst
  • ½ teelusikalist ruaksuuda


Jätä kommentti